Saturday, October 27, 2007

Exams & Time Change

Jelikož se mě někteří ptají, jak jde škola, musím taky trošku napsat o tom, jak to tady funguje. Dneska si dáme něco málo o zkouškách. Mám za sebou zatím 3 (ta nejtěžší mě teprve čeká) a z nich každá byla jiná.

První se říkalo Quiz (prý aby to neznělo moc náročně), tvoří jen 15% známky, trvala stejně jako normální hodina (1h15min) a atmosféra byla velmi volná. Prostě se sedlo, každý se podepsal a psalo se. Obsahem bylo plus mínus to, co se bralo na hodinách + readings. Něco multiple choice, něco vypisovací, v podstatě žádná podpásovka.

Druhý midterm tvoří taky jen 15% konečné známky, ale v tomhle případě to byl celkem masakr. Vyučující (velká drsňačka) neponechala nic náhodě. Všichni měli předem přiřazené vlastní místo, všechny věci se musely naskládat k tabuli, vyučující si předem všechny obešla a zkontrolovala kalkulačky, jestli tam náhodou není nějaký ten vylepšovák a instrukce zněly tak, že jakmile někdo jenom zamhouří nalevo či napravo, tak má po ftákách. Co se mi na tom líbilo byl fakt, že vzorce (jsou to finance, takže je tam i nějaké to počítání – opce…) si nemusíme pamatovat, ale dostali jsme formula shit (:-)), jehož obsah nám byl předem znám. Co se mi na tom nelíbilo byl fakt, že se to nedalo stihnout. Všichni internationals jsme si po hodině navzájem postěžovali a dle všeho s tím domácí taky měli sakra co dělat. Multiple choice část totiž byla stylem pět dlouhatánských vět (jedna jak druhá s jemnou nuancí – jako nějaká právničina) a někdy víc možností správně. To docela zabere než to palice sešrotuje a pro nějakou možnost se rozhodne. Multiple choice zahrnovaly i jednodušší příklady na počítání. Pak následovalo něco vypisovacího a modelový případ. Hmmm, celkem síla za 15%.
Už jste si někdy schovávali tahák pod čepicí? Asi to tady docela frčí:-).

Poslední zkouška kterou jsem psal byl jeden z předmětů, které tady mají všichni business studenti povinně, takže má hodně sekcí. Psalo více sekcí dohromady ve velké přednáškové místnosti, kde hlídali 3 vyučující (dodávám rozplizlé spy foto z konce, kdy už skoro všichni byli pryč). Tenhle midterm má tentokrát váhu celých 25%! v konečném hodnocení. Taky těch 10% nebylo zadarmo. Zkouška trvala rovné 3 hodiny (ne, není to překlep) a tuším, že se snad na ní mohlo i nacpávat dle libosti. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že tam bylo úplně všechno, co se za těch pár týdnů stihlo probrat, včetně povinného čtiva a dokonce i dotazy na novinové články, které jsme měli přečíst a shlédnutá videa. Dokonce tam byly i kreativní úkoly, kde byla např. na půl strany popsaná modelová situace a vy máte vymyslet nejlepší řešení. Musím říct, že z téhle zkoušky mám zatím rozhodně nejlepší pocit. Kéž by takové zkoušky byly na VŠE. Faktor náhody/smůly je v tomto případě hluboko pod bodem mrazu. Prostě se tady nestane, že Vám celý předmět visí na jedné písemce skládající se třeba ze dvou příkladů.
A ještě jedna drobná odlišnost – přístup vyučujících. Stalo se Vám někdy, že Vám někdo PODĚKOVAL za to, že jste se připravili na zkoušku?


Daylight Saving Time

Something I’ve never had any idea about before. Daylight savings time is set in each country at different date. I’m gonna be now just 7 hours behind for a week and next weekend the time changes here as well so it will be 8 hours again.

No comments: